Cum să devii copywriter și să lucrezi ca freelancer?

Actualizat: 2021-11-26
cum sa devii copywriter
Industria marketing-ului este în conitinuă creștere, iar pandemia a avut ca și rezultat un număr crescut de noi magazine online. Un efect al acestor lucruri este faptul că copywriteri sunt tot mai căutați - atât marketing-ul cât și magazinele online având nevoie de conținut. În acest articol vrem să vă prezentăm pașii necesari pentru a intra în acest business.
Publică articole astăzi
Înscrie-te gratuit

Cuprins

Pasul 1: Cum devii copywriter

Munca de a scrie nu se limitează doar la romane și cărți, ci, din ce în ce mai mult, se referă la o profesie în plină expansiune, bazată pe scrisul pentru Internet.

Blogger, copywriter sau content writer - acestea sunt cele mai comune trei nume pentru acest tip de muncă - din ce în ce mai solicitată în companiile din orice sector, și un loc de muncă ideal pentru mulți dintre cei care doresc să lucreze de acasă sau chiar în timp ce călătoresc.

Cum poți începe să faci asta? Cea mai obișnuită cale: creează-ți propriul blog și începe să câștigi bani din publicitate. Astfel, ai devenit un blogger profesionist.

La fel, îți poți crea propriul site de prezentare, unde să îți oferi serviciile ca writer, cu sau fără un blog. Dar această opțiune este în general utilă pentru cei care au deja un nume sau o vechime serioasă în business.

copywriter creativ

Desigur, nu este ceva care poate fi realizat în câteva zile. Pentru a putea trăi dintr-un blog trebuie să dedici foarte mult timp și foarte multă muncă. Ca să ajungi însă la bani, mult mai rapid este dacă folosești blogul ca o scrisoare de intenție, pentru a arăta oamenilor și companiilor cât de bun ești ca writer. Esențial deci este să îți creezi propriul brand personal și să te faci cunoscut.

Pasul 2: Găsește un loc de muncă în copywriting

O dată ce ți-ai stabilit prezența ca writer, îți poți căuta de lucru în diferite moduri:

Un loc de muncă la o companie care creează conținut

Poate fi cel mai rapid și mai bine plătit mod la început, acela de a lucra pentru o companie specializată.

Oferte de muncă în SEO

Deși poți câștiga bani buni în acest mod, dezavantajul este că nu vei fi recunoscut ca un writer sub numele tau. Lucrul în SEO este bun pentru a face bani și pentru învățare și practică, dar clienții finali nu vor ști niciodată că acestea sunt cuvintele tale, și nici cititorii respectivelor cuvinte.

Companii mari care generează conținut

Poți alege să trimiți CV-ul către companii mari care creează conținut pentru propriile medii. Aceste companii sunt în continuă creștere și acceptă de obicei un nivel ridicat de mobilitate a forței de muncă, așa că nu strică niciodată să mergi în această direcție.

Și aici însă vei avea aceleași avantaje și dezavantaje ca și în zona SEO.

Lucrează ca freelancer

Dacă dorești să te bucuri de mai multă libertate, poți lucra ca freelancer. Partea rea despre acest tip de poziție este că, în cele mai multe cazuri, la început, vei fi plătit mai puțin decât ai putea fi plătit lucrând pentru o agenție. În timp, acest lucru se poate schimba, din cel puțin două motive:

  • Devii mai eficient în munca ta;
  • Câștigi suficienți clienți pentru a intra în zona de profit.

Din nou, trebuie să subliniem importanța creării propriului brand personal. Trebuie să te faci cunoscut și să câștigi în calitate, astfel încât în viitor să poți cere un preț mai mare decât  concurența ta.

Pentru a începe să lucrezi în copywriting ca freelancer, ai două opțiuni:

  • Aplică pe platforme specializate în generarea de conținut pentru alte companii: te poți înregistra și începe să câștigi bani scriind articole la cerere. În cele mai multe dintre cazuri, începi prin a taxa destul de puțin și, în funcție de munca pe care o faci și de calitatea aceseia, poți crește prețul.
  • Înregistreazăte pe platforme mai generale care conectează freelancerii cu potențialii lor clienți.

De asemenea, poți începe prin a oferi colaborări gratuite sau foarte ieftine, de preferat către site-uri web care au un număr mare de vizite, pentru a te face cunoscut – condiția fiind să poți publica sub numele tău.

freelancer

Pasul 3: Prosperă ca freelancer

Ca să începi să lucrezi ca freelancer în copywriting, să fii plătit pentru asta, nu trebuie să dureze ani de zile. Nici măcar luni.

Din păcate, credem că avem nevoie de 4-5 ani de studii formale pentru a fi un "profesionist". Așa ne-a condiționat societatea? Poate.

Mai nimeni din mainstream nu vrea să recunoască acest lucru, dar piața muncii s-a schimbat. Facultatea și părinții tăi sigur se bazează pe vechiul traseu - studiezi timp de 4-5 ani pentru a obține un loc de muncă bun – muncă de birou, muncă „de intelectual”. Nici măcar freelancerii vechi nu vor să se știe cât de repede poți intra în această lume, temându-se să nu-și piardă clienții.

Deci, care sunt, de fapt, cei mai buni pași pe care îi poți face pentru a prospera în freelancing  copywriting? Iată câteva idei:

De ce sfaturile tradiționale pentru a lucra ca freelancer în copywriting nu funcționează

Iată cum ar arăta „călătoria” ta dacă ai asculta toate recomandările "experților":

  • Îți trebuie ani de învățare pentru a scrie;
  • Consumă cărți mainstream despre writing (de obicei, din cele care vin de la autori atât de vechi încât fie sunt deja duși, fie leau scris înainte de apariția internetului);
  • Scrie orice îți vine în minte pe un blog (sau pe două bloguri, sau pe zece bloguri), sperând că cineva te va găsi și te va angaja;
  • Oferă un preț mic (sau lucreează gratuit) pentru ați „construi portofoliul”;
  • Începe să te înregistrați în toate portalurile pentru freelance existente (pentru ați petrece zilele mai mult pe trimiterea de oferte decât pentru a lucra).

Desigur, trebuie să faci toate acestea – sau măcar o parte bună din ele – DAR NUMAI LA ÎNCEPUT. Depinde de tine cât de curând te hotărăști să nu mai fii începător și să începi să fii profesionist. Cum? Este o decizie, nu un proces. Trebuie doar să spui „Start!”. Dacă ești gata, hai să aruncăm o privire la câteva idei bune despre ce poți să faci în continuare:

Evită să faci ceea ce face toată lumea

Adică uită de regula 3%-7%-30%-60%, și învață despre Piramida Freelancingului.

Se spune în comunitatea de marketing și vânzări că, în orice moment, se poate observa că:

  • 3% din piața pentru ceea ce vinzi tu sunt 100% gata să cumpere serviciile tale;
  • 7% sunt foarte interesați, dar nu sau decis încă;
  • 30% au nevoie de ce vinzi tu, știu că vor cumpăra în viitor, dar nu sunt pregătiți;
  • 60% nu ar cumpăra niciodată serviciile tale.

De ce nu este această regulă bună pentru freelancing în copywriting?

Atunci când lucrezi copywriter independent, cei 3% sunt, de obicei, clienții care provin de pe platforme precum Upwork sau Fiverr. Greseala freelancerilor este ca 95% dintre ei activează doar pe aceste platforme, luptând pentru doar 3% din piață, privându-se astfel de accesul la 37% din piața clienților potențiali.

Tocmai din acest motiv, considerăm platformele pentru freelanceri ca fiind DOAR primul pas în Piramida Freelance. Acum, ce este această Piramidă? Să aruncăm o privire:

  • #1 Platforme de freelancing: pe acestea le cunoști deja. Este locul în care clienții plasează cereri de ofertă (proiecte), iar freelancerii prezintă propuneri pentru a câștiga jobul. Este de obicei cea mai populată și mai competitivă metodă.
  • #2 – Work boards: Acestea nu sunt foarte diferite de platformele de freelancing, dar clienții sunt de obicei companii mai consacrate, cu bugete mai mari. Uneori există nu numai oportunități pentru freelanceri, ci și oportunități de lucru parttime sau cu normă întreagă (în general remote / online jobs).
  • #3 Contacte directe / cold outreach. Acest mediu îți oferă avantajul de a putea selecta clienții pe care dorești să îi contactezi și de a nu avea încă 55 de freelanceri pe fir care se luptă cu tine pentru contract.
  • #4 Grupuri specializate: există comunități online pe Facebook, LinkedIn, Slack, Whatsapp și alte rețele sociale, unde se întâlnesc cererea și oferta.
  • #5 Recomandări + Recurență: atunci când ai clienți fericiți care te trimit la alte persoane, aceștia din urmă devin clienți aproape fără a fi nevoie să-i convingi - este doar o chestiune de a transmite un preț și de a nu distruge jobul după aceea. De asemenea, același client te poate angaja din nou – cam de aici munca de freelance copywriter începe să fie stabilă - când nu mai trebuie să cauți proiecte noi tot timpul!
  • #6 Mass-media: acest ultim nivel se referă la poziționarea ca expert prin construirea prezenței online cu conținut valoros, fie pe un blog, un podcast sau o într-o rețea socială – pe canale proprii sau pe canalele altora.

Acum probabil te gândești "ok, aceasta este o listă, de ce acești oameni o numesc Piramidă?". Pur și simplu pentru că asta este! Nu spunem că nu este posibil să obții clienții prin cold outreach înainte de a trece prin platformele independente și work boards, sau că nu poți începe să te promovezi ca expert înainte de a trece prin toți cei 5 pași de mai sus.

Sigur că se poate, dar fiecare nivel este în fapt esențial pentru a învăța anumite lucruri și pentru a-ți furniza „tracțiunea” necesară pentru a trece la nivelul următor. A fi acceptat și luat în seamă în work boards sau în grupurile specializate, fără o experiență dovedită, este aproape imposibil. Sau dacă este posibil, se va dovedi inutil. La fel, reușita în cold outreach fără a avea o experiență deja vastă în lucrul cu clienții s-ar putea dovedi o altă pierdere de timp. Bun, totul este clar, atunci hai să mergem mai departe.

Singurul lucru care contează pentru clienți

Într-o piață convențională a muncii (și mai ales, în profesii de genul acesta), să ai un portofoliu impresionant și să poti spune ca ai mulți ani de experiență pare să fie ceea ce își doresc majoritatea clienilor potențiali.

Dar în copywriting NU este chiar așa! Aici clienților le pasă de un singur lucru înainte de a te angaja: să se simtă încrezători că vei face o treabă bună.

client fericit

Și asta înseamnă că, în ansamblu, clientul va fi gata să te angajeze dacă îi poți arăta o mostră din munca ta - ceva foarte asemănător cu ceea ce își dorește. Este foarte bun un portofoliu, cu siguranță, dar dacă un client are nevoie de un newsletter despre tendințele în inteligența artificială, iar portofoliul tău este plin de articole despre sănătatea mintala a câinilor...

Iar dacă clientului nu-i place mostra ta... LA FEL - BUN ȘI PENTRU TINE. În acest fel nu asumi riscul de a lua contractul iar apoi să îți strici reputația livrând ceva ce nu îți place sau nu le place lor. Asta e frumusețea în copywriting – mai ales pe piața de freelancing: ești judecat în funcție de ceea ce poți produce.

Găsirea clienților pentru copywriting

Sugestie: sunt peste tot, trebuie doar să le povestești despre serviciile tale.

Reții ce am vorbit despre regula de 3%-7%-30%-60% - și modul în care doar un mic procent din clienții potențiali sunt GATA să cumpere într-o anumită perioadă de timp? Este vorba despre cei 3%, și aici totul este clar – am explicat pe larg. Am povestit și despre locurile unde putem găsi restul de 37% - Piramida Freelancingului. Am vorbit de Facebook, Instagram, Whatsapp... dar de fapt mediul este irelevant.. clienți potențiali sunt practic peste tot.

Întrebarea acum este: cum fac să încep să semnez contracte?

Și cum sigur deja te așteptai, un lucru este clar – întrebarea este greșită. Singura întrebare pe care ar trebui să o pui este: "Câte companii sau potențiali clienți am contactat astăzi?". Când răspunsul tău va fi suficient de bun la o astfel de întrebare, succesul tău va fi gata să se întâmple.

Comentariile tale (0)
Editorii WhitePress își rezervă dreptul de a șterge comentariile ofensatoare adresate altor persoane și care conțin cuvinte vulgare sau nu sunt relevante asupra subiectului în cauză.
Administratorul datelor cu caracter personal ale persoanelor care utilizează site-ul whitepress.com [...] și toate subsite-urile sale (denumit în continuare: Site-ul) în sensul Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (UE) 2016/679 din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (denumit în continuare: RODO) este în comun "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością cu sediul social în Bielsko-Biała, la adresa ul. Legionów 26/28, înscrisă în Registrul Întreprinzătorilor din Registrul Național al Instanțelor Judecătorești ținut de Tribunalul Districtual din Bielsko-Biała, Secția a 8-a Economică a Registrului Național al Instanțelor Judecătorești sub numărul KRS: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 și alte societăți din Grupul WhitePress (denumit în continuare: Administrator).

Prin abonarea la buletinul informativ, sunteți de acord cu trimiterea de informații comerciale prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică, inclusiv, în special, prin e-mail, privind comercializarea directă a serviciilor și bunurilor oferite de WhitePress sp. z o.o. și de partenerii săi de afaceri de încredere interesați în comercializarea propriilor bunuri sau servicii. Temeiul juridic pentru prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este interesul legitim al administratorului și al partenerilor săi [articolul 6 alineatul (1) litera (f) din RODO].

Aveți posibilitatea de a vă retrage în orice moment consimțământul pentru prelucrarea datelor dvs. personale în scopuri de marketing. Puteți găsi mai multe informații despre prelucrarea și temeiul prelucrării datelor dvs. cu caracter personal de către WhitePress sp. z o.o., inclusiv drepturile dvs., în Politica de confidențialitate.
Citește toate
  • Nu sunt încă comentarii pentru acest articol.
Administratorul datelor cu caracter personal ale persoanelor care utilizează site-ul whitepress.com [...] și toate subsite-urile sale (denumit în continuare: Site-ul) în sensul Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (UE) 2016/679 din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (denumit în continuare: RODO) este în comun "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością cu sediul social în Bielsko-Biała, la adresa ul. Legionów 26/28, înscrisă în Registrul Întreprinzătorilor din Registrul Național al Instanțelor Judecătorești ținut de Tribunalul Districtual din Bielsko-Biała, Secția a 8-a Economică a Registrului Național al Instanțelor Judecătorești sub numărul KRS: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 și alte societăți din Grupul WhitePress (denumit în continuare: Administrator).

Prin abonarea la buletinul informativ, sunteți de acord cu trimiterea de informații comerciale prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică, inclusiv, în special, prin e-mail, privind comercializarea directă a serviciilor și bunurilor oferite de WhitePress sp. z o.o. și de partenerii săi de afaceri de încredere interesați în comercializarea propriilor bunuri sau servicii. Temeiul juridic pentru prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este interesul legitim al administratorului și al partenerilor săi [articolul 6 alineatul (1) litera (f) din RODO]. Prin trimiterea formularului, declarați că ați citit Politica de confidențialitate.

Aveți posibilitatea de a vă retrage în orice moment consimțământul pentru prelucrarea datelor dvs. personale în scopuri de marketing. Puteți găsi mai multe informații despre prelucrarea și temeiul prelucrării datelor dvs. cu caracter personal de către WhitePress sp. z o.o., inclusiv drepturile dvs., în Politica de confidențialitate.
Citiți întregul articol
Articole recomandate