Cum să alegi cele mai potrivite cuvinte-cheie pentru SEO?

O analiză cuprinzătoare a cuvintelor-cheie este fundația unei optimizări eficiente SEO. Dacă nu efectuezi o analiză amănunțită, acest fapt te poate afecta în viitor astfel încât poziția ta în rezultatele căutărilor pentru o anumită expresie-cheie să fie ridicată, dar să nu-ți aducă niciun beneficiu.
Începe să câștigi bani astăzi.
Înscrie-te gratuit

Ce sunt cuvintele-cheie?

Cuvintele-cheie sunt cuvintele pe care noi le tastăm în motorul de căutare Google atunci când suntem în căutare de un anumit serviciu, produs sau informație. Cuvintele-cheie sunt cunoscute de asemenea sub numele de expresii sau expresii-cheie.


Cuvinte-cheie căutate

Când aducem vorba de cuvinte-cheie în contextul SEO, ne referim la câteva categorii distincte:

 • branding (ex. nume de companie, trademark) - cuvintele-cheie tastate de către utilizatorii de internet în bara de căutare atunci când nu cunosc adresa de internet a unei anumite companii pe care își doresc să o găsească. În majoratatea cazurilor, un website nu necesită multă muncă pentru a deveni vizibil în vârful căutărilor pentru brandul pe care îl reprezintă. Acesta este rezultatul mai multor aspecte simple
  • numele companiei este de obicei autentic (dacă ești în stadiul de a alege un nume de companie, verifică dacă există deja o afacere înregistrată cu numele pe care tu îl dorești, pentru a evita orice confuzie și a te asigura că tu vei apărea primul în căutări)
  • numele domeniului este deseori același cu cel al companiei, așadar simpla căutare a brandului clasează website-ul mai sus în rezultate.
 • cuvinte-cheie generale - expresii care constau în unul sau două cuvinte. Majoritatea sunt căutate de către oamenii care sunt interesați într-un anumit tip de produs sau serviciu, dar alegerea lor nu este încă suficient de clară. A fi în vârful acestor tipuri de rezultate nu aduce, întotdeauna, un imens profit. Mai mult, SEO pentru expresii generale este mult mai complicat din cauza competiției dure. Exemple de astfel de cuvinte sunt:
  • pantofi
  • călătorii
  • swatches
 • expresii long-tail - acestea sunt expresiile care constau în mai mult de două cuvinte. Utilizatorii de internet care le introduc în bara de căutare au preferințe exacte atunci când vine vorba de termenii folosiți, și știu ceea ce caută. SEO pentru asemenea cuvinte-cheie este de obicei mai ușor, deoarece e mai puțin competitiv. Iată câteva exemple:
  • cizme de iarnă din piele
  • vacanță în Cuba
  • ceasuri de bărbați cu curea


Rezumatul de mai sus se referă la website-uri folosite în scopuri exclusiv de afaceri, în legătură cu a vinde sau a promova un produs sau serviciu. În afară de astfel de căutări, ar trebui să menționăm, de asemenea, simpla utilizare a expresiilor-cheie, precum “capitala Kenyei”, “Cum să înnozi o cravată” sau “președintele Republicii Cehe”.

Expresiile-cheie și lungimea lor sunt pe larg descrise în diagrama de mai jos:

Sursă: http://www.mediart.pl/

Ca să concluzionăm:

 • Cu cât mai puține cuvinte are o anumită expresie, cu atât mai des ea este tastată în bara de căutare, însă concurența în ceea ce privește un anumit cuvânt crește cu cât expresia este mai scurtă (și este mai greu să optimizezi eficient pentru un astfel de cuvânt), fiind, totodată, mai scumpă
 • Mai multe cuvinte înseamnă o concurență mai scăzută pentru o expresie dată, însă apare totodată și mai rar în căutări.

Merită să menționăm cum cu cât expresia este mai lungă, cu atât ea descrie o nevoie exactă, care direcționează utilizatorul exact către lucrul pe care acesta îl căuta.

Cum să alegi cuvintele-cheie?

Știi acum câte tipuri de cuvinte-cheie sunt și cum le poți categoriza, însă cum trebuie să le selectezi? Aici găsești câteva idei:

1. Scrie serviciile și produsele pe care le furnizezi

Acesta este cel mai simplu și eficient mod de a crea o listă cu expresii-cheie pentru SEO. Merită, de asemenea, de notat, piața de nișă în care activezi. Dacă oferi serviciile tale doar la nivel local (ex. în jurul orașului în care locuiești), o idee bună ar fi sa adaugi numele locului, deoarece mulți utilizatori vor căuta pentru un anumit serviciu, având locația deja în minte.

Mai jos, poți găsi câteva exemple de servicii din sectorul de business:

 • Exemplu 1:servicii de calculatoare în Glasgow:
  • reparații calculatoare Glasgow,
  • reparații laptop Glasgow,
  • curățare laptopuri Glasgow.
 • Exemplu 2: Magazin cu accesorii Apple:
  • iPhone 4S husă,
  • iPhone 6 baterie,
  • încărcător iPhone 4.

2. Folosește sugestiile Google

Când tastezi o anumită expresie pe Google, motorul de căutare îți oferă o listă cu sugestii care pot conține informații adiționale. Astfel de sugestii pot fi găsite în două locuri:

 • Sub lista cu rezultatele căutărilor:

 • În bara de căutare:

Sugestiile sunt folositoare nu doar pentru cei care caută un tip exact de produs sau serviciu, dar și pentru cei care le oferă și caută expresii bune pentru SEO. Sugestiile din căutări conțin cuvinte care au fost anterior căutate și care sunt tastate frecvent de către utilizatorii de internet.

3. Folosește instrumentul Ubersuggest - https://neilpatel.com/ubersuggest/

Ubersuggest este un instrument care funcționează similar cu sugestiile căutărilor de pe Google. Scrii un cuvânt și ți se afișează o listă cu termeni asemănători care pot fi folosiți pentru SEO, deoarece ei sunt căutați de către utilizatori. Folosirea acestui instrument este foarte simplă.

Doar tastezi cuvântul-cheie în căsuța cu nr. 1, în căsuța nr. 2 selectezi limba și apoi dai click pe nr. 3 – sugestia. Aici poți vedea câteva rezultate primite când introduci fraza “obiective turistice”.

Vei primi o listă similară dacă vei căuta pentru:

 • obiective turistice,
 • obiective turistice b,
 • obiective turistice c

și alte sugestii prezentate de Google. Ubersuggest face acest lucru automat.

4. Folosește instrumentul keyword.iohttps://keywordtool.io/

KeywordTool este un motor de căutare asemănător. Funcționează ca Ubersuggest, dar îți oferă și mai multe rezultate. Folosirea sa nu necesită mult efort și este foarte intuitivă.

Cuvântul-cheie de bază ar trebui să fie trecut în câmpul nr. 1 și după tot ce trebuie să faci este să apeși butonul nr.2.
Acestea sunt căutările:

5. Folosește instrumentul de planificare Google Ads

Încă un instrument care te va ajuta să găsești cele mai bune expresii-cheie. Pentru a-l folosi, trebuie să te conectezi cu contul de Google și să introduci adresa https://ads.google.com/intl/ro_ro/home/tools/keyword-planner/. Obținerea unei liste cu expresii-cheie este simplă, doar verifică opțiunea “Caută sugestii de cuvinte-cheie".

După, tastează expresia-cheie de bază în căsuța cu nr. 1 (în acest exemplu folosim „mâncare de câini”) și apăsăm butonul cu nr. 2 – vezi sugestii.

Rezultatele ar trebui să fie prezentate în acest mod:

Cum să analizezi dacă expresiile-cheie îți generează trafic?

După ce ai o listă plină de expresii-cheie create cu instrumentele menționate anterior, tot ce trebuie să faci este să verifici cât de des aceste expresii sunt căutate de utilizatori pe Google. Poți face asta cu ajutorul instrumentului despre care am vorbit mai devreme, Google Ads Planner. Când introduci adresa: https://ads.google.com/intl/ro_ro/home/tools/keyword-planner/ alegi opțiunea "descarcă lista de căutări pentru cuvinte-cheie" și copiază expresiile pe care le dorești pentru a fi verificate în căsuță.

După aceea, apasă"arată numărul de căutări". Un exemplu al rezultatelor este prezentat mai jos:

În coloana "numărul mediu al căutărilor", vei observa cu siguranță cota medie de căutări pentru expresia dată. În plus, dacă mergi în secțiunea de ”Prezentare generală a planului”, vei vedea estimări cu privire la frencvența căutărilor în următorul an. 

După cum poți vedea, câteva dintre cuvintele-cheie sunt sezoniere, ceea ce înseamnă că popularitatea lor depinde de perioada anului.

Cum să interpretezi informația cu privire la numărul mediu de căutări pentru o expresie-cheie dată? Poți presupune că dacă sfârșești în vârful rezultatelor căutărilor pentru un anumit cuvânt-cheie, pagina ta va fi vizitată de numărul de vizitatori menționați în statistici? Din păcate, nu e atât de simplu.Din păcate, nu e atât de simplu, așa cum am menționat în articolul anterior Cum funcționează Search Engine Optimization? în secțiunea “merită să fii în vârful rezultatelor căutărilor”.

Ce influențează concurența cuvintelor-cheie?

Ultimul, dar nu cel din urmă factor important în alegerea expresiilor-cheie pentru SEO este concurența. Aceasta afectează costul optimizării unei expresii date și timpul în care trebuie să faci acest lucru. Evaluarea concurențială necesită cunoștințele specialiștilor SEO și puțină experiență. Prin urmare, mai jos vei găsi doar factori generali care afectează concurența expresiilor-cheie:

 • Tipul de nișă pe piață – cele mai concurențiale cuvinte-cheie pentru o anumită industrie sunt conexe cu ariile cele mai profitabile, precum domeniul financiar, bancar și al asigurărilor.
 • Numărul competitorilor – cu cât mai multe website-uri și companii sunt existente într-o anumită industrie, cu atât mai greu este să obții o poziționare mai bună decât a competitorilor.
 • SEO de pe website-urile competitorilor tăi – website-urile mai bine optimizate pentru un anumit tip de expresie-cheie înseamnă mai multă muncă pe partea de SEO pentru pagina ta. Vom aprofunda subiectul în articolele următoare.
 • Cantitatea de legături care conduc către competiție și calitatea lor – va fi mai dificil să obții o poziție mai bună în rezultatele căutărilor dacă ai tăi competitori dețin un număr mai larg de legături de calitate.

 

Autor: Karol Soja

Comentariile tale (0)
Editorii WhitePress își rezervă dreptul de a șterge comentariile ofensatoare adresate altor persoane și care conțin cuvinte vulgare sau nu sunt relevante asupra subiectului în cauză.
Administratorul datelor personale este WhitePress sp. z.o.o cu biroul înregistrat în Bielsko-Biala, strada Legionów 26/28, datele tale personale sunt procesate în scopuri de marketing de către WhitePress și de către alte entități interesate să-și promoveze propriile produse sau servicii. Obiectivul de marketing al WhitePress include informații comerciale despre conferințe și training-uri care au legătură cu conținutul publicat în secțiunea Baza de Cunoștiințe.

Baza legală a procesării datelor tale personale este scopul legitim urmărit de către Administrator și partenerii săi (Articolul 6 paragraf 1 punctul f din GDPR).

Utilizatorii au următoarele drepturi: dreptul să ceară accesul la datele lor, dreptul să le rectifice, dreptul să le șteargă , dreptul să limiteze procesarea și să-și transfere datele. Poți găsi mai multe informații despre procesarea datelor tale personale, inclusiv despre drepturile tale, în politica noastră de confidențialitate.
Citește toate
 • Nu sunt încă comentarii pentru acest articol.
Administratorul datelor personale este WhitePress sp. z.o.o cu biroul înregistrat în Bielsko-Biala, strada Legionów 26/28, datele tale personale sunt procesate în scopuri de marketing de către WhitePress și de către alte entități interesate să-și promoveze propriile produse sau servicii. Obiectivul de marketing al WhitePress include informații comerciale despre conferințe și training-uri care au legătură cu conținutul publicat în secțiunea Baza de Cunoștiințe.

Baza legală a procesării datelor tale personale este scopul legitim urmărit de către Administrator și partenerii săi (Articolul 6 paragraf 1 punctul f din GDPR).

Utilizatorii au următoarele drepturi: dreptul să ceară accesul la datele lor, dreptul să le rectifice, dreptul să le șteargă , dreptul să limiteze procesarea și să-și transfere datele. Poți găsi mai multe informații despre procesarea datelor tale personale, inclusiv despre drepturile tale, în politica noastră de confidențialitate.
Czytaj całość
Articole recomandate