Top 12 tendințe în SEO pentru 2023

Actualizat: 2021-01-18
top 12 tendinte in seo
Ne găsim în acea perioada a anului când se trece de la topurile anului precedent la tendințele anului ce acum începe. Ce va însemna SEO în 2023? Care sunt tendințele optimizării în relația cu Google? Dar în cea cu utilizatorii?
Publică articole astăzi
Înscrie-te gratuit

Cuprins

  1. Concentrare pe intenția utilizatorului
  2. Customer analytics, retenție și valoarea lifetime
  3. Optimizare Brand SERP, knowledge graph și entități
  4. Core Web Vitals și optimizarea pe Page Experience
  5. Tot SEO-ul este SEO mobil
  6. Evaluare, adaptare și execuție
  7. Mai multă automatizare
  8. Modificările de layout și de funcționalități din SERP
  9. Conținut extins
  10. Scalabilitate SEO
  11. Listare în căutările locale
  12. Căutări Queryless și Web stories

Câteva întrebari simple, dar la care este foarte greu de răspuns. La prima vedere, când discutăm de Google, pare că tot timpul se schimbă câte ceva, dar totul rămâne cam la fel. Este oarecum adevărat, multe din schimbările la nivelul ecosistemului Google sunt subtile și foarte greu de înțeles, noi văzând în general doar rezultatele.

Așa că ne-am înhămat la treabă, și am pus țara la cale: ce ne așteaptă în SEO în 2023? Cum trebuie să ne pregătim? Am început prin a citi tot ce au avut de spus pe acest subiect oamenii grei ai industriei – adunați într-un material fabulos pregătit de către Search Engine Journal – 215 pagini cu opiniile a 42 mari specialiști.

Dar nu ne-am mulțumit cu opiniile din acest material, adăugând și câteva elemente pe care le considerăm noi, în plus, ca importante. Iată ce concluzii am tras.

 

1. Concentrare pe intenția utilizatorului

Deși nu este o tendință sau un concept nou, în fiecare an este important să ne reorientăm, deoarece intenția și comportamentul căutătorului se schimbă invariabil, iar 2023 va accentua acest trend.

La nivelul anului trecut au fost multe astfel de schimbări în contextul social cunoscut. Când înțelegem natura căutărilor si corelația cu cei ce publică conținut în ideea de a oferi răspunsurile dorite, atunci afacerea noastră obține un beneficiu palpabil.

Ce înseamnă acest lucru pentru activitatea SEO în 2023? Pe ce ne axăm?

  • Scrierea de conținut care răspunde nevoilor și preocupărilor vizitatorului, fără să exagerăm în privința textelor care vorbesc despre produsele noastre, despre compania noastră sau despre motivul pentru care produsul nostru este bun - texte pe care ar fi bine să le scriem scurt, clar si la obiect.
  • Un site web rapid care se încarcă si devine interactiv.

 

Ce nu trebuie să facem?

  • Să nu-i facem pe oameni să munceasca prea mult pentru a ne găsi conținutul sau pentru a-și cheltuii banii la noi. Fără ferestre pop-up, înregistrări, culori tari sau care nu sunt compatibile, fără background-uri animate, sunete etc.

Analiza SERP va fi o practică importantă nu doar în 2023, ci va merge mai departe pe măsură ce intențiile de căutare se schimbă și Google continuă să devină mai sofisticat pentru a ține pasul.

Google va recunoaște și mai bine momentul în care cineva caută sfaturi de specialitate și va clasifica acele postări deasupra articolelor scrise de al căror conținut este lipsit de E-A-T (Expertise – Authorithy – Trustworthiness). Profesioniștii SEO care vor avea succes în 2023 vor fi cei care pot înțelege cu adevărat cum să răspundă nevoilor unui căutător.

2. Customer analytics, retenție și valoarea lifetime

Conținutul nostru post-achiziție trebuie să răspundă la întrebările, preocupările și nevoile pe care clienții nostri le exprimă în căutare și informațiile pe care i le oferim trebuie prezentate în acești termeni. Dacă nu, riscăm ca alții să-i influențeze și să-i atragă departe de brandul noastră. Clientul trebuie să înțeleagă conținutul nostru, care astfel trebuie trebuie să fie valoros si să ofere răspunsurile dorite. Altfel, riscăm să-l pierdem și să ni-l ia de sub nas cel care oferă un conținut de mai mare valoare, mai lizibil decât de i-am dat noi, prezentat mai sus de către prietenul lor de încredere într-ale căutărilor – Google.

De unde începem? În primul rând, stabilim o conexiune cu personalul ce se ocupă de vânzări și cu asistența pentru a ne pune la curent cu întrebările actuale și solicitările importante venite din partea consumatorilor, lucruri ce pot fi rezolvate ușor prin intermediul unor articole coerente pe subiect.

Căutam cuvintele cheie relevante din Google Search Console, dar căutăm și întrebările obișnuite pe subiecte relevante ce țin de domeniul nostru direct și indirect. Mai apoi ne asigurăm ca oferim răspunsuri concise și la obiect și că acestea sunt publicate pe o pagină de genul ”întrebări frecvente”, ori le distribuim în cadrul articolelor noastre, dacă abordăm subiecte variate la nivelul platformei, pe calupuri ușor de identificat.

3. Optimizare Brand SERP, knowledge graph și entități

În 2023, căutarea bazată pe entități începe cu o idee clară: dacă Google știe cine suntem, ce oferim și ce public deservim, vom avea de câștigat enorm. Specialiștii în marketing vor trebui să lucreze cu seriozitate la crearea sau îmbunătățirea prezenței brandului în Knowledge Graph.

Acest demers înseamnă optimizarea întregii prezențe digitale a mărcii noastre (de exemplu, un canal YouTube, imagini) și modul în care Google le prezintă.

Unele dintre aceste activități țintă în 2023 vor include:

  • Scoaterea în evidență a organizației, brand-ului etc. – cu marcaj clar fără echivoc.
  • Stabilirea și întărirea prezenței noastre în bazele de cunoștințe relevante, cum ar fi Wikidata .
  • Revendicarea panoului propriu de cunoștinte pentru a putea folosi funcția de postări de la Google.
  • Pentru companii fizice, trebuie să configurăm profilul Google My Business (SEO Local).

Trebuie să uităm de TF*IDF sau frecvența de cuvinte cheie, și să începem să ne concentrăm asupra entităților și topicurilor. Este un moment foarte bun să trecem la utilizarea NLP - Natural Language Processing de la Google (și / sau alte instrumente similare de SEO care oferă analiza NLP).

 

4. Core Web Vitals și optimizarea pe Page Experience

O dată cu introducerea de către Google a Core Web Vitals ca factor de clasare, așteptată în luna mai din 2023, evaluările privind experiența paginii nu mai pot fi neglijate.

Acest lucru ne va determina să adoptăm o abordare axată pe utilizator cu eforturile noastre de optimizare, punând accentul pe:

  • Cât de rapid și ușor se încarcă paginile.
  • Cât de ușor devin interactive.
  • Cât de simplu se deschide și se folosește un site pe dispozitive mobile.
  • Siguranța și securitatea conexiunii unui site pe măsură ce utilizatorii navighează prin acesta.

Încorporarea experienței de pagină în ritmul propriu de lucru SEO nu numai că va ajuta la asigurarea performanțelor și poziționării în căutări a site-ului nostru înaintea viitoarei actualizări a algoritmului, dar poate contribui și la îmbunătățirea UX/UI și a conversiilor în prezent.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că și Google poate accesa cel mai bun conținut de pe site-ul nostru de oriunde - și să ne asigurăm că site-ul are o interfață mai bună decât competitorii nostri.

5. Tot SEO-ul este SEO mobil

Ce tip de experiență au utilizatorii nostri atunci când ne accesează conținutul de pe dispozitivele mobile și încearcă să găsească răspunsuri? Știm deja că Google va ignora în mod absolut varianta pentru desktop a site-ul nostru și numai varianta pentru mobil va determina locul nostru.

Este în regulă să existe o experiență distinctă între desktop și mobil, dar e bine de reținut că Google nu mai clasifică diferit experiențele desktop vs mobil. Dacă aveți în continuare un site mobil separat, acum ar putea fi momentul să reconsiderați migrarea către o variantă de site responsive, adaptabilă oricărei dimensiuni de ecran folosit de utilizator.

6. Evaluare, adaptare și execuție

Putem pune în continuare accentul pe abilități și cunoștințe, dar, asta nu înseamnă să nu fim în stare să ne adaptăm rapid la schimbările ce au loc în jurul nostru.

Judecata dincolo de domeniul nostru fundamental de interes poate fi considerată mai utilă ca oricând. Daca reușim să gândim”outside the box” cu siguranță vom înțelege mai bine schimbările din jurul nostru și ne vom adapta mai ușor la el. Trebuie să înțelegem că oportunități sunt încă acolo, n-avem decât să găsim noi moduri de a ajunge la ele.

Transcenderea către un SEO planificat va fi esențială în această adaptare dar și pe partea de captare a atenției consumatorilor în 2023 și, de ce nu, pentru obținerea până la urmă a succesului dorit.

Trebuie să ne axăm pe o practică de genul consulting pentru a înțelege modul în care factorii economici, sociologici și psihologici influențează anumite căutări și apoi să analizăm comportamentul și intenția consumatorilor la un nivel restrâns. Este esențial să folosim toate instrumentele, platformele și sursele de business intelligence pe care le avem la dispoziție.

7. Mai multă automatizare

Una dintre cele mai importante tendințe în SEO pentru 2023 (și, fie vorba între noi, nu doar în SEO), în special în cadrul organigramei interne, este axarea pe crearea de soluții mai adaptate, în vederea unei optimizări mai performante, prin utilizarea automatizării.

Aruncînd o privire în trecut, vedem că tot mai multe sarcini SEO pot fi automatizate, de la generarea de date structurate pana la conținut de calitate, acest lucru fiind dătător de speranță pentru 2023 în privința posibilităților ce se arată la orizont.

8. Modificările de layout și de funcționalități din SERP

Odată cu Google Passage Ranking, ne așteptăm să existe o schimbare semnificativă în felul cum este vizualizat si distribuit conținutul pe site-uri.

În loc să avem o pagină cu un subiect general și multe alte subpagini cu informații specifice, putem avea o pagină lungă care să cuprindă atât subiectul principal cât și cele secundare, și să știm că Google va conduce utilizatorul acolo unde trebuie. Este important din acest punct de vedere să-l ajutăm pe Google să identifice și să clasifice fragmentele, iar acest lucru pentru noi va fi o mare provocare pentru SEO 2023.

9. Conținut extins

Unul din punctele forte ale noastre care ne va ajuta să facem față concurenței și să ne menținem în top, ori să urcăm chiar, ar fi acela de a publica articole lungi, cuprinzătoare, axate pe necesitățile căutătorului, în acord cu recomandările Google E-A-T.

În ultimul timp am observat cu bloguri cu postări de peste 2.000 de cuvinte întreceau fără echivoc bloguri cu postări de 1.000 de cuvinte. Acest lucru a fost învățat și de publisheri, care au înțeles că lungimea și aria de cuprindere a articolelor este esențială atunci când dorim să creștem un site și să ne surclasăm concurența în SERP.

10. Scalabilitate SEO

2023 ar trebui să fie anul nostru în privința creșterii gradate în integrarea SEO-ului în platformele pe care le utilzăm. Doar astfel putem să ne depășim concurenții și să facem față cu brio pe piață.  

Iată trei sfaturi utile în acest sens:

  • Să ținem sub control sarcincile, procesele și fluxul de lucru. Stabilim clar algoritmul adoptat pentru implementarea automatizării și-l urmăm pas cu pas.
  • Configurăm un sistem de alertă care să ne indice schimbările semnificative în privința unor aspecte esențiale, precum poziția unor cuvinte cheie, canibalizări de cuvine-cheie, modificări ale conținutului paginilor (la clienți sau la competitori), modificări ale adreselor URL etc.
  • Stabilim SoPs (proceduri de operare standard) pentru orice pas de lucru obișnuit pe care nu-l putem automatiza, astfel încât echipa noastră să nu piardă timpul cu un alt algoritm, de fiecare dată când trecem prin aceleași proceduri.

Dacă putem accepta progresul în AI și automatizare, cu siguranță vom reuși să ne ridicăm în timp la nivelul așteptărilor și vom prinde următorul tren în SEO, beneficiind și noi de roadele digitalului ca mulți dintre cei ce au înțeles de ceva vreme importanța acestor transformări.

11. Listare în căutările locale

Când oamenii se gândesc la internet, se gândesc deseori la natura sa globală. Factual însă, majoritatea oamenilor utilizează motoarele de căutare pentru a găsi bunuri și servicii locale. S-ar putea să caute un restaurant din cartier, de exemplu, o școală în apropiere ori cea mai apropiată librărie. SEO local este important - și evoluează. Această evoluție se datorează în mare măsura și creșterii numărului de apariții în căutări cu zero clicks către website-uri.

Într-o căutare cu zero click, la interogarea utilizatorului se răspunde prin SERP în sine, adică nu se face click pe niciunul dintre rezultatele paginii motorului de căutare. Multe căutări cu zero intrări în site sunt căutări locale care arată rezultatele pe SERP în ceea ce a fost denumit „pachetul local”.

Cum introducem afacerea în acel pachet local? Începem prin crearea unei pagini – Google My Business. De asemenea, este important să avem un profil puternic de backlinks.

12. Căutări Queryless și Web stories

Google devine din ce în ce mai mult un discovery engine, depărtându-se treptat de paradigma clasică a motorului de căutare pagini web. În ultimă perioadă, din ce in ce mai mult conținut este împins în mod activ către utilizatori chiar înainte ca aceștia să efectueze măcar o căutare.

De exemplu, Google Discovery generează un set personalizat de conținut tip cards, bazat pe subiectele de care un utilizator este interesat. Vom găsi aici articole, videoclipuri, iar de foarte recent chiar și povești web (Web Stories - noul format multimedia al Google).

Ne așteptăm să fie generat din ce în ce mai mult trafic din rezultatele predictive ale căutării Google pe diferite platforme, de aceea pregătirea de conținut potrivit și optimizarea acestuia va conta enorm.

Cam acestea sunt predicțiile pe care le-am selectat din vastele materiale studiate, și cu care suntem 100% de acord.

Un singur lucru mai avem de spus pe final: spor la treabă, și mare atenție la update-ul Google din luna mai!

Comentariile tale (0)
Editorii WhitePress își rezervă dreptul de a șterge comentariile ofensatoare adresate altor persoane și care conțin cuvinte vulgare sau nu sunt relevante asupra subiectului în cauză.
Administratorul datelor cu caracter personal ale persoanelor care utilizează site-ul whitepress.com [...] și toate subsite-urile sale (denumit în continuare: Site-ul) în sensul Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (UE) 2016/679 din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (denumit în continuare: RODO) este în comun "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością cu sediul social în Bielsko-Biała, la adresa ul. Legionów 26/28, înscrisă în Registrul Întreprinzătorilor din Registrul Național al Instanțelor Judecătorești ținut de Tribunalul Districtual din Bielsko-Biała, Secția a 8-a Economică a Registrului Național al Instanțelor Judecătorești sub numărul KRS: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 și alte societăți din Grupul WhitePress (denumit în continuare: Administrator).

Prin abonarea la buletinul informativ, sunteți de acord cu trimiterea de informații comerciale prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică, inclusiv, în special, prin e-mail, privind comercializarea directă a serviciilor și bunurilor oferite de WhitePress sp. z o.o. și de partenerii săi de afaceri de încredere interesați în comercializarea propriilor bunuri sau servicii. Temeiul juridic pentru prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este interesul legitim al administratorului și al partenerilor săi [articolul 6 alineatul (1) litera (f) din RODO].

Aveți posibilitatea de a vă retrage în orice moment consimțământul pentru prelucrarea datelor dvs. personale în scopuri de marketing. Puteți găsi mai multe informații despre prelucrarea și temeiul prelucrării datelor dvs. cu caracter personal de către WhitePress sp. z o.o., inclusiv drepturile dvs., în Politica de confidențialitate.
Citește toate
  • Nu sunt încă comentarii pentru acest articol.
Administratorul datelor cu caracter personal ale persoanelor care utilizează site-ul whitepress.com [...] și toate subsite-urile sale (denumit în continuare: Site-ul) în sensul Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (UE) 2016/679 din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (denumit în continuare: RODO) este în comun "WhitePress" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością cu sediul social în Bielsko-Biała, la adresa ul. Legionów 26/28, înscrisă în Registrul Întreprinzătorilor din Registrul Național al Instanțelor Judecătorești ținut de Tribunalul Districtual din Bielsko-Biała, Secția a 8-a Economică a Registrului Național al Instanțelor Judecătorești sub numărul KRS: 0000651339, NIP: 9372667797, REGON: 243400145 și alte societăți din Grupul WhitePress (denumit în continuare: Administrator).

Prin abonarea la buletinul informativ, sunteți de acord cu trimiterea de informații comerciale prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică, inclusiv, în special, prin e-mail, privind comercializarea directă a serviciilor și bunurilor oferite de WhitePress sp. z o.o. și de partenerii săi de afaceri de încredere interesați în comercializarea propriilor bunuri sau servicii. Temeiul juridic pentru prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este interesul legitim al administratorului și al partenerilor săi [articolul 6 alineatul (1) litera (f) din RODO]. Prin trimiterea formularului, declarați că ați citit Politica de confidențialitate.

Aveți posibilitatea de a vă retrage în orice moment consimțământul pentru prelucrarea datelor dvs. personale în scopuri de marketing. Puteți găsi mai multe informații despre prelucrarea și temeiul prelucrării datelor dvs. cu caracter personal de către WhitePress sp. z o.o., inclusiv drepturile dvs., în Politica de confidențialitate.
Citiți întregul articol
Articole recomandate